Taxatie van een woning, waar moet je op letten?
Zes punten om rekening mee te houden bij de taxatie van een woning.
Als je een hypotheek wil afsluiten, oversluiten of verhogen, vraagt de bank om een taxatierapport. Zo’n taxatie regel je vrij eenvoudig. Maar houd wel een paar dingen in de gaten.
Niet alleen je inkomen, maar ook de waarde van het huis bepaalt of je hypotheekaanvraag wordt goedgekeurd. Daarom vraagt je hypotheekverstrekker om een taxatierapport. Dat geeft zekerheid over de waarde. Hoe vraag je een taxatierapport aan en waarop moet je letten?
Een taxateur kiezen
Het is handig om een taxateur te zoeken in de buurt van je (nieuwe) huis. Die kent de lokale markt en ontwikkelingen aldaar, waardoor hij de woning goed op waarde kan schatten. Vakbekwame taxateurs vind je onder meer via de website van het NRVT (Nederlands Register Vastgoed Taxateurs). Deze organisatie controleert continu of ingeschreven taxateurs voldoen aan de toelatings- en beroepseisen.
Veel makelaars zijn bevoegd om te taxeren. Je mag alleen niet je eigen aan- of verkoopmakelaar vragen om de taxatie te doen, want een taxateur moet onafhankelijk zijn.
Wacht niet te lang met aanvragen
Hoe eerder het taxatierapport bij je hypotheekverstrekker ligt, hoe sneller zij verder kunnen met de beoordeling van je hypotheekaanvraag en hoe eerder je weet of je de financiering rond krijgt. Een taxatierapport is binnen een aantal werkdagen klaar en meestal zes maanden geldig. Koop je een nieuwbouwhuis van een projectontwikkelaar, dan is een taxatie niet nodig.
Voorkom onnodige kosten
Heb je je nieuwe woning gekocht onder voorbehoud van de uitkomst van het bouwkundig rapport? Of wil je de bouwkundige keuring in de drie dagen bedenktijd uitvoeren, zodat je – bij een negatieve uitkomst – gemakkelijk de koop kan ontbinden? Wacht dan nog even met het inplannen van de taxatie totdat je de resultaten van de bouwkundige keuring binnen hebt. Zo voorkom je extra kosten.
Vraag bij de bank naar specificaties
Check bij je hypotheekverstrekker of het taxatierapport aan bepaalde eisen moet voldoen. Sommige hypotheekverstrekkers accepteren bijvoorbeeld alleen gevalideerde taxatierapporten. Het rapport moet dan gecontroleerd zijn door een erkende, onafhankelijke partij als het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut). Ook willen sommige hypotheekverstrekkers dat de taxateur werkzaam is binnen een bepaalde, maximale kilometerafstand rond het huis.
Controleer welke kosten zijn inbegrepen bij de taxatie
Veel makelaarskantoren werken met vaste kosten voor het taxatierapport. Check altijd of alle extra kosten zijn inbegrepen, zoals bijvoorbeeld de validatie door het NWWI. En of het bedrag inclusief of exclusief btw is. Dit kan soms verschillen per makelaarskantoor. De taxatiekosten kun je helaas niet meefinancieren in de hypotheek. Wel zijn ze fiscaal aftrekbaar.
Nieuwe taxatieregels per 1 oktober 2021
Door nieuwe Europese richtlijnen wordt het taxatierapport vanaf 1 oktober 2021 uitgebreider, maar daardoor waarschijnlijk ook duurder. Het rapport geeft je voortaan ook een indicatie van de bijkomende kosten en risico’s op het gebied van verduurzaming, herstel bij onderhoudsachterstanden en overige bouwkundige gebreken.
Nog een verandering is dat sinds 1 juli 2021 zogenoemde modelmatige taxaties of online taxaties niet meer zijn toegestaan. Dit was een goedkoop alternatief als je bijvoorbeeld je hypotheek wilde oversluiten, omdat er geen fysieke taxateur aan te pas komt. Hybride taxatievormen mogen nog wel: de berekening wordt dan gedaan op afstand, maar gecontroleerd door een taxateur. Alleen deze vorm wordt niet door elke hypotheekverstrekker en voor elk soort hypotheekaanvraag geaccepteerd.
Naast de verkoop- en aankoop van je woning kun je ook bij ons terecht voor een deskundige, betaalbare en snelle taxatie.
Bron Funda
Onduidelijkheden of vragen, onze makelaars of hypotheekadviseurs staan je graag te woord.