Studieschuld en hypotheek

Je hebt een leuk huis gezien maar je hebt wel een studieschuld. Kun je ondanks je studieschuld een hypotheek aanvragen? Ja dit kan zeker. De hoogte van je studieschuld heeft wel invloed op je maximale hypotheek. 

Hypotheek berekenen met studieschuld

Om een goed beeld te krijgen van jouw financiële situatie hebben we een aantal gegevens nodig. Zo kijken we naar je inkomen en je betalingsverplichtingen zoals leningen. We kijken naar de betalingsverplichtingen om te voorkomen dat je maandlasten te hoog worden en je zo in de problemen kunt komen. Een studieschuld is ook een betalingsverplichting. Voor de berekening van je maximale hypotheek kijken we naar je oorspronkelijke studieschuld en wanneer deze ontstaan is. 

Studieschuld vóór 1 september 2015

Heb je een studieschuld bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) opgebouwd vóór 1 september 2015? Dan moet je deze binnen 15 jaar terugbetalen. Bij het berekenen van je hypotheek gaan we ervan uit je maandelijks 0,65% van je oorspronkelijke studieschuld terugbetaalt.  

Betaal je meer terug? Dan gaan we van dat bedrag uit. Je houdt daardoor minder geld over voor het betalen van je hypotheeklasten. 

Rekenvoorbeeld  
Heb je een studieschuld van € 10.000? Dan betaal je maandelijks waarschijnlijk € 65 terug aan DUO voor je studieschuld. Dat is 0,65% van € 10.000.  

Kan je zonder studieschuld € 900 per maand betalen aan je hypotheek? Met studieschuld is dat € 900 min € 65 is € 835. 

Studieschuld vanaf 1 september 2015 

Is je studieschuld op of na 1 september 2015 ontstaan? Dan moet je deze binnen 35 jaar terugbetalen. Bij het berekenen van je hypotheek gaan we ervan uit dat je maandelijks 0,35% van je oorspronkelijke studieschuld terugbetaalt aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Je houdt daardoor minder geld over voor het betalen van je hypotheeklasten. 

Rekenvoorbeeld  
Heb je een studieschuld van € 10.000? Dan betaal je maandelijks waarschijnlijk € 35 terug aan DUO voor je studieschuld. Dat is 0,35% van € 10.000.  

Kan je zonder studieschuld € 900 per maand betalen aan je hypotheek? Met studieschuld is dat € 900 min € 35 is € 865.  

Een huis kopen met een studieschuld hoeft dus geen probleem te zijn. Heb je een studieschuld en wil je precies weten hoeveel je kunt lenen? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur. 

Moet je je studieschuld opgeven bij je hypotheekaanvraag?

Je studieschuld staat niet geregistreerd bij BKR. Een geldverstrekker kan je studieschuld dus niet zien. Vertel je hypotheekadviseur daarom altijd dat je een studieschuld hebt. Dan wordt er bij je maandlasten rekening mee gehouden. Doe je dat niet? Dan kunnen je maandlasten te hoog worden voor je situatie en kun je in de problemen komen. 

Extra aflossen op je studieschuld

Heb je een extra aflossing gedaan op je studielening en kan je dat aantonen? Dan gaan we uit van de oorspronkelijke hoofdsom min de extra aflossing.

Nationale Hypotheek Garantie

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heb je zekerheid als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. NHG staat onder voorwaarden garant voor de terugbetaling van de hypotheek. En je betaalt meestal een lagere rente dan op een hypotheek zonder NHG.  

Een voorwaarde is wel dat je eerlijk bent over je studieschuld. Lukt het niet meer om je hypotheek te betalen en blijkt dat je een studieschuld hebt die je niet hebt opgegeven? Dan staat NHG niet meer garant voor de terugbetaling.

Meer weten?
Neem contact met ons op
Meer informatie