Start verkoop, wat staat mij te wachten?

Gebruik deze checklist voor je eerste bezichtiging

Je woning staat te koop en is via funda te bekijken. Of je nu voor het eerst een huis verkoopt of dit al eerder hebt gedaan: het blijft spannend wanneer de eerste kandidaten zich melden en willen bezichtigen. Gebruik de checklist zodat je er hoe dan ook helemaal klaar voor bent.

Afhankelijk of je voor een traditionele verkoopmakelaar of een gratis verkoopmakelaar hebt gekozen worden de bezichtiging door je makelaar of jouzelf gedaan. Het zelf doen van bezichtigingen is niet moeilijk en een leuk deel van de verkoop. Het bespaart je geld en kandidaat kopers vinden het vaak erg leuk je te treffen. Maar zorg in ieder geval dat het huis opgeruimd en netjes schoon is om getoond te worden. Een eerste indruk kun je tenslotte maar één keer maken.

Geen keukenkunsten

Moet je nu de keuken in om een appeltaart te bakken? Nee hoor, er zijn andere opties om jouw huis helemaal klaar te maken voor de bezichtiging.

Zorg dat de entree er netjes uitziet

De entree is uiteraard het eerste wat een potentiële koper ziet. Wanneer een kijker nog even op de verkoopmakelaar moet wachten heeft-ie voldoende tijd om alles aan de buitenkant grondig te inspecteren. Op dat moment vormt iemand – onbewust – al een mening over het huis.

Zorg er dan ook voor dat:

er geen vieze vuilcontainers voor de deur staan

eventuele bloemen en planten er netjes bij staan

de ramen en voordeur schoon zijn

de fietsen of scooter in de schuur staan

eventueel kinderspeelgoed is opgeborgen

je eigen auto niet op de oprit staat zodat de kijkers gemakkelijk voor de deur kunnen parkeren en zich al thuis kunnen voelen, in plaats van op bezoek bij een ander.

Creëer licht in je huis

Open alle gordijnen, jaloezieën of lamellen. Het zorgt ervoor dat iemand echt goed kan beoordelen hoe licht het huis is. Dit is ook de reden waarom we adviseren om bezichtigingen overdag te plannen en niet ’s avonds of in het schemerdonker. Iedere woning komt met natuurlijk licht beter tot zijn recht.

Opgeruimd staat netjes

Net als bij het verkoopklaar maken van je huis voor de fotoreportage, geldt ook in dit geval dat je alle persoonlijke en overbodige spullen even weg wilt halen. Het leidt alleen maar af van waar het in werkelijkheid om gaat: de ruimte die je huis te bieden heeft. Iemand moet zich een beeld kunnen vormen van hoe het eruit kan zien wanneer hij of zij er woont. Let daarom op de volgende punten:

De hal – Zorg dat de kapstok niet overvol hangt en berg eventueel een aantal schoenen, boodschappen- en sporttassen op. Bekijk ook of de meterkast niet vol staat zodat kijkers gemakkelijk de meters kunnen zien.

Het toilet – Sluit het toiletdeksel en hang een fris nieuw handdoekje op. Spray eventueel een fris luchtje.

De woonkamer – Berg zoveel mogelijk kleine spullen op. Denk aan kranten, de afstandsbediening, asbak en reclamefolders. Berg speelgoed op en zet eventuele persoonlijke items zoals fotolijstjes even uit het zicht.

De keuken – Ruim de afwas van die dag op, zorg voor een zo leeg mogelijk aanrecht, verwijder boodschappenlijstjes of andere persoonlijke items van je koelkast of prikbord en hang een schone hand- en theedoek op.

De slaapkamers – Haal persoonlijke items van je nachtkastje, maak de bedden op en haal kleding en/of wasgoed uit het zicht.

De badkamer – Sluit het toiletdeksel en vouw de handdoeken netjes op. Zet eventueel een veelvoud aan verzorgingsproducten uit het zicht of plaats ze allemaal bij elkaar op één plek.

De zolder – Zorg dat de was is opgeborgen en eventuele droogrekken en strijkplank aan de kant staan zodat de ruimte goed tot zijn recht komt.

Een schoon en fris huis

Bovenstaande klinkt logisch, denk je misschien. Maar om er zeker van te zijn dat je niks over het hoofd ziet, hieronder nog wat aandachtspunten:

Zorg dat de spiegels, tegels en wasbak in de badkamer en het toilet blinkend schoon zijn.

Ventileer je huis door de ramen even tegen elkaar open te zetten. Zo zijn eventuele geurtjes van huisdieren, sigarettenrook en/of de etenslucht van de avond ervoor net iets minder aanwezig.

Stofzuig en dweil nog even van tevoren en zorg ervoor dat de keukenkastjes en -apparatuur er schoon uitzien.

Leeg de prullenbakken in huis.

Verse bloemen of een zelfgebakken appeltaart voor een lekkere geur? Het mag, maar zonder is natuurlijk ook prima.

Verplaats je in de koper

Loop voor de bezichtiging nog even een rondje door het huis. Wees kritisch en verplaats je in een koper. Wat zou jij van het huis vinden als je hier kwam bezichtigen?

Staat je huis leeg?

Misschien ben je al verhuisd en staat je huis (al een tijd) leeg. Denk dan aan de volgende punten voordat de bezichtiging plaatsvindt:

Zorg ervoor dat er geen (stapel) post achter de voordeur ligt.

Spoel de toiletten een keer door. Wanneer ze niet gebruikt worden, verdampt het water geleidelijk. Door de toiletten weer even door te spoelen vullen ze zich met nieuw water en verdwijnen nare geurtjes.

Lucht het huis van tevoren door de ramen even tegen elkaar open te zetten.

Kijk ’s winters naar de mogelijkheden om die ochtend de verwarming aan te zetten. Wel zo prettig om in een warm huis binnen te komen.

Als de bezichtiging is afgelopen

Waren de kijkers enthousiast? Dan is het even afwachten of er een tweede bezichtiging wordt ingepland. Misschien wordt er al wel een bod uitgebracht. De makelaar belt na een aantal dagen de geïnteresseerden eventueel na wanneer er nog geen vervolg op de bezichtiging is gekomen.

Waarom een open huis?

Twee keer per jaar wordt er een landelijke NVM Open Huizen Dag georganiseerd. Maar het is ook mogelijk om los daarvan je huis via een ‘open huis’ te verkopen.

Landelijke NVM Open Huizen Dag

Elk voor- en najaar heb je als verkoper de mogelijkheid om deel te nemen aan de landelijke NVM Open Huizen Dag. Vraag na bij je verkoopmakelaar wat er vanuit het makelaarskantoor wordt georganiseerd voor de te koop staande woningen. Houd er in ieder geval rekening mee dat je zelf in de woning aanwezig moet zijn om geïnteresseerden te ontvangen. De voordelen om mee te doen?

Het is voor woningzoekenden een laagdrempelige manier om een aantal woningen op één dag te bekijken en te vergelijken. Het kan zomaar zijn dat ze in eerste instantie voor jouw woning niet speciaal een bezichtiging hadden ingepland. Met het open huis nemen ze toch ook even bij jou een kijkje en worden ze misschien aangenaam verrast.

Ook de NVM zorgt voor landelijke aandacht met reclames via onder andere tv en radio.

In aanloop naar het open huis neemt het aantal bezoeken op funda toe, grote kans dat jouw woning beter wordt gevonden én bekeken.

Niet overal in Nederland worden de huizen zo snel verkocht als in de grote steden. Deelname aan een openhuizendag heeft dan ook echt zin. Wist je dat een groot deel van de deelnemende woningen aan de NVM Open Huizen dag sneller wordt verkocht?

Ben je van plan om mee te doen én ben je zelf op zoek naar een nieuw huis? Realiseer je dan wel dat je zelf als woningzoekende niet aan deze dag kunt deelnemen, je moet tenslotte in je eigen huis aanwezig zijn om geïnteresseerden te ontvangen.

Open huis

In deze tijd van Covid-19 volgen wij uiteraard de richtlijnen van het RIVM. Wanneer er veel interesse voor je huis is, kan je in overleg met je gratis verkoopmakelaar besluiten om er een open huis van te maken in plaats van losse bezichtigingen in te plannen. Dit staat los van de landelijke Open Huizen Dag en hoeft niet een hele dag te duren. Je kunt ook besluiten om gedurende één of twee uur een open huis te organiseren. Het grootste voordeel hiervan is dat je slechts één keer je huis hoeft op te ruimen en schoon te maken. Daarnaast zien de kijkers dat er veel interesse voor het huis is, waardoor ze sneller een besluit nemen om wel of niet met de koop verder te gaan.

Meer weten?
Neem contact met ons op
Meer informatie