Je eerste woning bezichtigen

Deze regels moet je zéker kennen

Een eerste bezichtiging kent ongeschreven wetten en regels. Die moet je maar net weten, daarom hebben wij een lijstje gemaakt van dingen die handig zijn wanneer je je potentiële nieuwe huis binnenstapt.

Neem naast een vragenlijst ook eigen gereedschap mee: zoals een meetlint, waterpas en een knikker. Als die laatste een vrije val over de vloer maakt, weet je genoeg. Probeer wel je mate van ‘house-wise’ zijn te doseren. Wanneer je direct een schroevendraaier of autosleutel in het houtwerk steekt, kan dat irritaties opwekken.

Razend enthousiast? Leuk! Maar probeer de onderhandelingen wel in te gaan met een neutrale houding. Je budget kent nu eenmaal een grens.

Het zal niet de eerste keer zijn dat een makelaar gebeld wordt met de vraag waar het te bezichtigen huis staat. Niet erg, maar beter maak je voor je een afspraak maakt al een keer een rondje door de buurt. Voelt die goed? Dan weet je ook zeker dat een bezichtiging de tijd en moeite waard is.

Kinderen kunnen, het spreekwoord zegt het al, hinderen. Ze eisen bij een bezichtiging vaak (te) veel aandacht, willen overal aanzitten en bezitten niet altijd het benodigde geduld. Dat kan, leert de praktijk, zo afleiden dat je bij vertrek een groot deel van het huis ‘gemist’ hebt. Toch maar een oppas regelen?

Je slaat geen goed figuur als je tijdens een rondleiding je achterban voortdurend via WhatsApp op de hoogte houdt van de laatste ontwikkelingen. Foto's maken met je telefoon is meestal geen probleem, maar vraag voor zekerheid vooraf even aan de makelaar of dat oké is. Houd je telefoongebruik verder binnen de perken.

Tik op de ruiten, trek gerust een kast open, laat de kranen eens flink lopen en trek het toilet door. Dat voorkomt pijnlijke verrassingen. Indruk maken? Doe alsof je de buitenboel bekijkt, maar kijk ondertussen even naar de datum die vaak in de rand van het dubbelglas staat. Klop dan op het raam en zeg ‘Uit 1998 hè?’.

Check de kruipruimte of kelder. Je wilt immers ook weten hoe je huis er aan de onderkant uitziet. Kun je er makkelijk komen? Staat er water in? Ga je neus achterna. Ruik je vocht? Dan kan er weleens iets aan het schimmelen zijn.

Stap de meterkast in en controleer of er een aparte groep voor alle keukenapparatuur is en, mocht je in een oud huis staan, een aardlekschakelaar. En als je toch in de kast staat, vraag dan meteen even naar het energieverbruik van de woning.

Als je na een bezichtiging niks meer van je laat horen, snijd je jezelf in de vingers. Je verspeelt namelijk de mogelijkheid op een andere mooie aanbieding van de verkopende makelaar. Al vond je dit huis niks, de makelaar kan op basis van jouw feedback misschien iets anders aanbieden. Bovendien, beleefd is anders.

Maak niet alleen een praatje met de verkoper of makelaar, maar ook met de buren. Er hoeft niet direct een ‘klik’ te zijn, maar je wilt ook niet De Rijdende Rechter aan de deur hebben. Wie weet hoor je nog iets meer over je aanstaande bezit.

Bron: funda.nl

Meer weten?
Neem contact met ons op
Meer informatie