Hoe ziet het verkoopproces er uit?

Het begint met de juiste verkoopmakelaar!

Je hebt de knoop doorgehakt: je wilt verhuizen. Naar een groter of kleiner huis, de stad uit of meer richting familie en vrienden. Wat de reden ook is, je gaat een bijzondere periode tegemoet; jouw thuis verkopen is niet niks. Hoe pak je dit aan, waar begin je en hoe zorg je ervoor dat je huis zo goed mogelijk in de verkoop gaat?

Van het uitzoeken van een verkoopmakelaar tot het opleveren van je huis. Er is veel om over na te denken én te regelen wanneer je je huis gaat verkopen. Wij hebben het verkoopproces in een aantal stappen opgedeeld, zodat je goed voorbereid van start kunt.

Stap 1: Vind een (gratis) verkoopmakelaar

Je huis verkopen begint met het zoeken naar een verkoopmakelaar. Dat kan op verschillende manieren, aan de hand van tips van familie of vrienden en beoordelingen van andere verkopers online. Wat wil je dat de makelaar voor je doet? Zijn er delen van het verkoopproces die je zelf zou willen doen? Bij De Gratis Verkoopmakelaars is het uitgangspunt dat je zelf de tekst van je woning schrijft en de kijkers rondleidt in je woning, wij kunnen deze diensten uiteraard ook voor je doen, hiervoor berekenen wij wat kosten. Van de fotoreportage, Funda plaatsing, biedingen via ons online systeem en het opmaken van de koopakte, wij regelen het allemaal gratis voor jou als verkoper. Hiervoor betaal je dan wel wat kosten, maar we zijn by far nog steeds de goedkoopste verkoopmakelaar van Nederland. Heb je één of twee makelaars op het oog? Nodig ze dan uit voor een kennismakingsgesprek om erachter te komen wat hun advies met betrekking tot de verkoop is en – ook belangrijk – of je een klik voelt. Bij ons als gratis verkoopmakelaar betaal jij als verkoper geen courtage maar bereken wij de uiteindelijke koper van jouw woning een veilingkosten. Dan is de keuze voor verkoopmakelaar ook niet last te maken lijkt ons.

Stap 2: Je huis in de verkoop

Samen met een van de gratis verkoopmakelaars bepaal je de vraagprijs, niet onbelangrijk in het hele verkoopproces. De richtprijs beïnvloedt hoe het online biedingsproces van jouw woning kunt verloopt en in welke prijsklasse je een volgend koophuis kunt zoeken.

Met een gratis verkoopmakelaar aan je zij, een vastgestelde richtprijs en een Te koop-bord in de tuin is het tijd om je huis klaar te maken voor de verkoop. Een goede presentatie online bepaalt – naast de juiste vraagprijs – hoeveel mensen daadwerkelijk een bezichtiging inplannen. Kijk daarom kritisch naar je huis, werk achterstallig onderhoud bij en haal zoveel mogelijk persoonlijke items uit het zicht wanneer de foto’s gemaakt gaan worden.

Verzamel voor de gratis verkoop makelaar de benodigde documenten – hij of zij weet wel wat er precies nodig is. Je kunt uitgaan van een lijst van zaken, vragenlijst over de woning, het eigendomsbewijs en een kopie van je legitimatie.

Stap 3: De bezichtigingen

Staat je huis eenmaal online, dan is het wachten op de eerste bezichtigingen. Die doe je zelf of wij verzorgen ze. Jij of wij leiden de kijkers rond door je huis.

Stap 4: Het onderhandelen

En dan is daar het eerste bod via ons online biedplatform, de andere kandidaten zullen ook hun bod willen doen en de online verkoop is officieel van start en verloopt op de vooraf aangekondigde datum, of eventueel tusssentijds bij een bod waarvan jij als verkoper vindt dat je het niet af wil slaan. Samen met je verkoopmakelaar bespreek je de mogelijkheden, wij hebben als doel een zo hoog mogelijke opbrengst onder de gunstigste voorwaarden voor jou te realiseren.

Stap 5: De koopakte

Wanneer de onderhandelingen tot een definitieve koopsom hebben geleid, maken wij als jouw gratis verkoopmakelaar de koopakte op. Hierin worden alle afspraken vastgelegd die je met de koper overeengekomen bent. Alle partijen tekenen de koopakte en dan is het wachten tot de bedenktijd voorbij is en de ontbindende voorwaarden zijn verlopen. Tot die tijd is het spannend, omdat de koper onder bepaalde voorwaarden nog van de koop af kan zien.

Stap 6: Het opleveren van je huis

Op de dag van de sleuteloverdracht vindt er eerst een eindinspectie bij jouw huis plaats. Hier zijn jij, en mogelijk wij als verkoopmakelaar, de koper en eventueel zijn of haar aankoopmakelaar bij aanwezig. Er wordt gekeken of het huis zich in de staat bevindt zoals afgesproken is. Wanneer alles in orde is, kunnen jullie door naar de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Je overhandigt de sleutels aan de nieuwe eigenaren en dan is je huis officieel verkocht.

Bron: Funda

Meer weten?
Neem contact met ons op
Meer informatie