Bieden op een huis, zo doe je dat!

Deze vormen van bieden kom je sowieso tegen

Je hebt het huis van je dromen gevonden en het blijkt binnen je budget te passen. Nu kun je gaan bieden: dat is misschien wel de spannendste fase in de hele huizenzoektocht.

Een bod doen op een huis is in essentie heel simpel – hallo verkoper, dit wil ik voor je huis betalen, wat vind je ervan? – maar in de praktijk komt er meer bij kijken. Niet in de laatste plaats omdat bieden lang niet altijd hetzelfde gaat. Ook de markt is van invloed: in de huidige, krappe woningmarkt, is er soms weinig tot geen ruimte voor onderhandeling. Dit zijn de meest voorkomende vormen van bieden.

De 'makkelijkste' optie

De meest voorkomende manier is ook meteen de meest makkelijke. Ga uit van de vraagprijs en doe aan de verkopend makelaar een voorstel voor de koopprijs. Dat doe je schriftelijk, telefonisch of soms via de site van de verkoopmakelaar. Stuur ook altijd nog een mailtje met daarin je bod, zodat het zwart-op-wit staat. In een normale, niet krappe woningmarkt start je meestal onder de vraagprijs, legt makelaar Wout Melief van Brummer Makelaars uit Amsterdam uit. ‘Als je veel geluk hebt, wordt dat bod meteen geaccepteerd, maar meestal doen verkopers een tegenbod. Dan ben je in onderhandeling. Dit kan een paar keer over een weer gaan, tot beide partijen het eens worden over de vraagprijs en de voorwaarden.’ Dit proces duurt meestal een paar dagen. Op dit moment hebben we echter te maken met een krappe woningmarkt en moeten kopers eerder overbieden om een kans te maken.

Bieden bij inschrijving

Nu er veel vraag en weinig aanbod is, is de kans groot dat je moet bieden bij inschrijving. In dit geval word je gevraagd om na een bezichtiging direct je ultieme bod uit te brengen. Alle geïnteresseerden moeten voor een bepaalde datum en tijdstip hun bod indienen in een gesloten envelop. Best spannend, want je hebt geen idee wat de anderen doen. En hoe weet je nou of jouw ultieme koopprijs een beetje in de goede richting zit?

Bieden bij inschrijving werkt enorm prijsopdrijvend. Laat je dus niet gek maken als je op deze manier gaat bieden op een woning: bedenk je voor het dichtlikken van de envelop goed of je jouw bod wel kunt veroorloven en of de woning het bedrag écht waard is. Je kunt er in ieder geval zeker van zijn dat de verkopers kiezen voor de voor hen meest gunstige bieding – onderhandelen zit er bij bieden bij inschrijving vaak niet in. ‘En dat hoeft niet eens per se het hoogste bod te zijn’, vertelt Wout Melief. ‘Vaak kiezen verkopers voor een bod zonder financieringsvoorbehoud. Van mensen die het huis dus sowieso (denken te) kunnen betalen en niet nog een aantal weken nodig hebben om de hypotheek rond te krijgen. Dan hebben ze snel zekerheid.’

Loop geen risico

Ook als je wel afhankelijk bent van een hypotheek kun je ervoor kiezen om geen financieringsvoorbehoud op te nemen in je bieding, maar daaraan kleven grote risico’s, aldus Melief. ‘Mocht je de pech hebben dat geen enkele bank je een lening wil geven, dan heb je een groot probleem. Je kunt nog van de koop af, maar je krijgt dan een boete van mogelijk minimaal 10% van de koopsom. Nogal zonde.’

Het ultieme bod

Een derde biedingsmogelijkheid is het zogenaamde killeroffer: een bod (flink) boven de vraagprijs met zulke aantrekkelijke voorwaarden, dat de verkopende partij bijna geen nee kan zeggen. Een dergelijk bod kun je overwegen als je echt 100% zeker weet dat je het huis wilt hebben, dat je er het geld voor hebt en dat je de ruimte hebt voor het eventuele financiële risico dat je loopt. Houd er rekening mee dat je voor maximaal 100% van de woningwaarde een hypotheek kunt afsluiten. Als de taxateur bepaalt dat de woning veel minder waard is dan wat jij ervoor hebt betaald, zul je het verschil dus met je eigen spaargeld of op een andere manieren moeten financieren.

Online bieden

Sommige makelaars bieden de mogelijkheid om online te bieden op een huis. In tegenstelling tot bieden bij inschrijving zie je bij deze vorm van bieden wél wat anderen geboden hebben en kun je je bod tussentijds aanpassen. Ook zie je een tijdbalk die aangeeft hoe lang het nog duurt tot het biedproces sluit. Na afloop bepaalt de verkoper samen met de makelaar aan wie hij de woning wil verkopen. Belangrijk bij online bieden is dat je je niet mee laat slepen door almaar oplopende biedingen en goed je eigen grenzen bewaakt.

Bieden op een veiling

Sommige woningen worden verkocht op een veiling. Een koper wil of moet dan snel van zijn huis af. Bieden op een veiling is helaas geen kwestie van net zo lang bedragen roepen tot het huis van jou is, zoals in de film. Eerst wordt per opbod een prijs vastgesteld: de veilingmeester noemt een steeds hoger bedrag, bieders die dat willen betalen steken hun hand in de lucht, de prijs gaat omhoog tot er geen handen meer te zien zijn en dat hoogste bod slaat de veilingmeester af. Het huis is dan nog niet verkocht, want nu begint de fase van het zogenaamde ‘afmijnen’. De veilingmeester begint bij het hoogste bedrag en gaat steeds verder naar beneden tot er iemand ‘mijn’ noemt. Het huis is dan verkocht aan de ‘mijner’. En dat kún jij zijn!

Bieden op een veiling is enigszins zenuwslopend en ook een kwestie van lef hebben. In theorie kun je op een veiling voor een habbekrats een huis kopen, maar hoe ver durf je de prijs naar beneden te laten gaan? Er zijn immers kapers op de kust. Bovendien is het vaak niet mogelijk om een woning die op een veilig verkocht wordt van tevoren te bezichtigen, dus je weet niet precies waarop je biedt. Tenslotte ben je verplicht het huis te kopen als je ‘mijn’ geroepen hebt, ook al blijkt later dat je de hypotheek niet rond krijgt. Kun je het niet betalen, dan krijg je een flinke boete. In de praktijk zijn het voornamelijk beleggers die op deze manier een woning kopen. Zij zullen de woning opknappen en verhuren of zelfs direct weer verkopen.

Doe onderzoek voor het bieden

Denk goed na over je (openings)bod. Let in de eerste plaats natuurlijk op je eigen budget, maar doe ook onderzoek naar de woningwaarde (hierover meer elders op de site), de concurrentie (zijn er veel geïnteresseerden of ben je de enige) en de tijd dat het huis te koop staat. Bij een huis dat al een aantal maanden leeg staat, bied je immers makkelijker onder de vraagprijs dan bij een woning die pas een paar dagen op funda staat.

Openingsbod + tegenbod = onderhandeling

Het feit dat je biedt op een huis, betekent trouwens niet dat je ook meteen in onderhandeling bent met de verkoper. Pas wanneer die reageert op jouw bod, of een tegenvoorstel doet, is de onderhandeling officieel begonnen. Een bod is pas bindend als de verkoper ermee akkoord is gegaan en de verkoop schriftelijk is vastgelegd in een koopcontract. Tot die tijd kan de verkoper ook nog biedingen van anderen in overweging nemen.

Wij van De Gratis Verkoopmakelaars hebben gekozen voor de meest eerlijke en transparantste manier van verkopen. Kijk eens rustig naar onze manier van verkopen. 

Bron Funda

 

 

Meer weten?
Neem contact met ons op
Meer informatie